Overslaan en naar de inhoud gaan

Gehoorschade

Het risico op gehoorschade is afhankelijk van twee factoren: de sterkte van het geluid en de tijdsduur dat u aan het geluid wordt blootgesteld. Bij gehoorschade gaan er fijne haarcellen in het binnenoor kapot. Deze haarcellen geven normaal de geluidstrillingen door aan de gehoorzenuwen, die ze weer doorstuurt naar de hersenen. Hoe meer haarcellen er kapot zijn, hoe minder trillingen er worden doorgegeven aan de gehoorzenuwen en hoe groter het gehoorverlies is. De gehoorschade kan aan één oor zijn ontstaan, maar ook beide oren kunnen zijn beschadigd. 

Sterkte van het geluid

De twee belangrijkste factoren die bepalen of een geluid schadelijk is, zijn de sterkte en de tijdsduur van het geluid. De sterkte van een geluid wordt gemeten in decibellen. Geluiden kunnen zo luid zijn, dat er directe gehoorschade ontstaat. Dit kan gebeuren na een avond uit in een discotheek. Naderhand houdt u enige tijd een pieptoon (oorsuizen) in uw oren. Deze pieptoon verdwijnt in de meeste gevallen na verloop van tijd. Toch is het belangrijk om deze vorm van gehoorschade niet te onderschatten, want er kan permanente schade ontstaan.

Tijdsduur van het geluid

Wanneer uw gehoor permanent overbelast wordt met geluid, kan er ook gehoorschade ontstaan. We kunnen op een dag gemiddeld 8 uur lang geluiden van ongeveer 80 decibel verdragen. Bij meer dan 80 decibel wordt het risico op gehoorschade aanzienlijk groter.

Gehoorschade symptomen

De symptomen van gehoorschade zijn heel divers. Hoort u niet altijd de telefoon of deurbel? Is het nodig om de televisie steeds wat luider te zetten? En wordt het lastig om gesprekken te kunnen volgen? Deze punten kunnen er op wijzen dat u aan gehoorverlies lijdt. Of u daadwerkelijk gehoorschade heeft, kunt u het beste meten door middel van een hoortest.

Oorzaken gehoorschade

Er zijn verschillende oorzaken van gehoorschade . De meest bekende vorm is de schade die onze oren oplopen door blootstelling aan te hard lawaai of luide muziek. AudioNova heeft verschillende oplossingen om gehoorschade te voorkomen . Heeft u al gehoorschade opgelopen? Dan kunnen wij u ook vertellen wat u kunt doen aan deze schade aan uw oren .

Hoe kunnen wij ú helpen?
Ja, bel mij

Sliding banner form NL

Wanneer u uw e-mailadres invult en aangeeft op de hoogte gehouden te willen worden, geeft u Audionova toestemming om u periodiek via e-mail te benaderen over producten, diensten en aanbiedingen van Audionova. Wanneer u geen e-mail meer wilt ontvangen van Audionova, kunt u dit direct stoppen. Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met of verkocht aan andere partijen.

Wat kan AudioNova voor u betekenen?

Dagelijks stappen honderden mensen de AudioNova Hoorcentra binnen met vragen of twijfels over hun gehoor. Ons team van gepassioneerde audiciens staat voor deze mensen klaar. Om uitsluitsel te geven, en om waar nodig een passende hooroplossingen te zoeken.

Sinds de opening van ons eerste hoorcentrum in Sint-Niklaas, in 2006, hebben we bijna 150.000 hoortesten afgenomen. Dat zijn 150.000 mensen die we hebben kunnen helpen door zekerheid te geven over de staat van hun gehoor. Hoe kunnen wij ú helpen?

Ervaar wat AudioNova voor u kan betekenen. Maak nu een vrijblijvende afspraak!