Overslaan en naar de inhoud gaan

Oorzaken gehoorschade

Gehoorschade kan op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaken van gehoorschade zijn plotselinge harde geluiden of een langdurige blootstelling aan luide muziek. Geluiden hoeven niet per definitie luid te zijn om schade toe te brengen aan het gehoor. Een langdurige blootstelling aan een minder hard geluid kan ook tot gehoorschade leiden.

Wat is gehoorschade?

Gehoorschade ontstaat door een beschadiging van de haarcellen in het slakkenhuis in het binnenoor. De haarcellen in het binnenoor geven normaal gesproken geluidstrillingen door aan de gehoorzenuwen, die vervolgens de trillingen doorsturen naar de hersenen. Wanneer de haarcellen beschadigd zijn, worden de geluidstrillingen niet of niet voldoende doorgegeven aan de gehoorzenuwen. Haarcellen kunnen bijna nooit meer herstellen wanneer ze eenmaal zijn beschadigd. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn met uw gehoor. Toch lopen er veel mensen gehoorschade op. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Oorzaken van gehoorschade

De gehoorschade wordt veroorzaakt door harde geluiden of een langdurige blootstelling aan geluid. De schade kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer u dagelijks in hard lawaai moet werken. Door de langdurige blootstelling aan geluid kan er permanente gehoorschade ontstaan. Een plotselinge oorzaak van gehoorschade is een kort hard geluid, zoals een explosie of schot. Daarnaast leidt ook harde muziek veelvuldig tot schade aan het gehoor. Deze gehoorschade door muziek kan ontstaan in openbare ruimtes, maar ook door het dragen van oortjes. Veel muziekspelers en telefoons hebben om deze reden een maximum volume ingesteld van 100 decibel om gehoorschade te beperken. Daarnaast is er ook een waarschuwing ingesteld wanneer het geluid boven de 85 decibel komt.

Oplossingen of preventie

Wanneer u gehoorschade heeft opgelopen, kan AudioNova u helpen bij het vinden van de juiste oplossing. Bij ons kunt u vrijblijvend een hoortest laten doen. Deze hoortest meet in welke mate u aan gehoorverlies lijdt. Heeft u nog geen gehoorschade en wilt u dit graag zo houden? U kunt bij ons op maat gemaakte gehoorbescherming aanschaffen om gehoorschade te voorkomen.

 

Hoe kunnen wij ú helpen?
Ja, bel mij

Sliding banner form NL

Wanneer u uw e-mailadres invult en aangeeft op de hoogte gehouden te willen worden, geeft u Audionova toestemming om u periodiek via e-mail te benaderen over producten, diensten en aanbiedingen van Audionova. Wanneer u geen e-mail meer wilt ontvangen van Audionova, kunt u dit direct stoppen. Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met of verkocht aan andere partijen.

Wat kan AudioNova voor u betekenen?

Dagelijks stappen honderden mensen de AudioNova Hoorcentra binnen met vragen of twijfels over hun gehoor. Ons team van gepassioneerde audiciens staat voor deze mensen klaar. Om uitsluitsel te geven, en om waar nodig een passende hooroplossingen te zoeken.

Sinds de opening van ons eerste hoorcentrum in Sint-Niklaas, in 2006, hebben we bijna 150.000 hoortesten afgenomen. Dat zijn 150.000 mensen die we hebben kunnen helpen door zekerheid te geven over de staat van hun gehoor. Hoe kunnen wij ú helpen?

Ervaar wat AudioNova voor u kan betekenen. Maak nu een vrijblijvende afspraak!