Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe werkt het gehoor?

Het gehoororgaan bestaat uit het uitwendige en het inwendige oor. Het inwendige oor wordt nog onderverdeeld in het midden- en binnenoor. Voordat u een geluid hoort, heeft het geluid al een lange weg afgelegd door uw gehoororgaan. Het geluid verplaatst zich door middel van trillingen door de drie delen van het oor, waarna de hersenen de geluidssignalen verstaanbaar maken. Hoe werkt het gehoor precies?

Het uitwendige oor

341268.jpgHet uitwendige oor, ook wel het buitenoor genoemd, bestaat uit de oorschelp en de gehoorgang. De taak van het uitwendige oor is het begeleiden van de geluiden uit de omgeving naar het middenoor. Geluid wordt opgevangen in de oorschelp. De oorschelp transporteert het geluid via de gehoorgang naar het trommelvlies. In de gehoorgang bindt oorsmeer stof en vuil aan elkaar, om het vervolgens naar buiten te werken. De gehoorgang beschermt het kwetsbare trommelvlies op deze manier tegen kou, vuil en uitdroging.

Het middenoor

Het middenoor begint met het trommelvlies. Het trommelvlies start vervolgens de overdracht van geluidsgolven naar de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Deze drie gehoorbeentjes versterken de trillingen van het trommelvlies.

Het binnenoor

De trillingen van het trommelvlies zetten de beweging van de vloeistof in het slakkenhuis in werking. Dit slakkenhuis is gevuld met vloeistof en de wanden zijn aan de binnenkant bekleed met haarcellen. Iedere haarcel beschikt over een zenuwuiteinde. Door de beweging van de vloeistof gaan ook de haarcellen bewegen. Hierdoor worden de zenuwuiteinden geprikkeld. De zenuwuiteinden geven vervolgens de prikkels door aan de hersenen, die de geluidssignalen verwerken en omzetten naar verstaanbaar geluid.

Problemen bij werking gehoor

Wanneer u problemen met uw gehoor heeft, is het belangrijk om vast te stellen waar het probleem zich precies bevindt. Op elke plek in het oor waar het geluid moet passeren, kan er iets mis gaan. Er kan bijvoorbeeld iets mis gaan tijdens de overdracht van het geluid vanuit de oorschelp naar de gehoorgang. Een andere optie is dat het slakkenhuis de trillingen niet goed overdraagt. In veel gevallen is een hoorapparaat een geschikte oplossing voor de gehoorproblemen.

Hoe kunnen wij ú helpen?
Ja, bel mij

Sliding banner form NL

Wanneer u uw e-mailadres invult en aangeeft op de hoogte gehouden te willen worden, geeft u Audionova toestemming om u periodiek via e-mail te benaderen over producten, diensten en aanbiedingen van Audionova. Wanneer u geen e-mail meer wilt ontvangen van Audionova, kunt u dit direct stoppen. Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met of verkocht aan andere partijen.

Wat kan AudioNova voor u betekenen?

Dagelijks stappen honderden mensen de AudioNova Hoorcentra binnen met vragen of twijfels over hun gehoor. Ons team van gepassioneerde audiciens staat voor deze mensen klaar. Om uitsluitsel te geven, en om waar nodig een passende hooroplossingen te zoeken.

Sinds de opening van ons eerste hoorcentrum in Sint-Niklaas, in 2006, hebben we bijna 150.000 hoortesten afgenomen. Dat zijn 150.000 mensen die we hebben kunnen helpen door zekerheid te geven over de staat van hun gehoor. Hoe kunnen wij ú helpen?

Ervaar wat AudioNova voor u kan betekenen. Maak nu een vrijblijvende afspraak!