Overslaan en naar de inhoud gaan

Tinnitus of oorsuizen

Bij oorsuizen hoort iemand geluiden die er in werkelijkheid niet zijn. Een andere benaming voor oorsuizen is tinnitus. Dit oorsuizen wordt door patiënten omschreven als fluiten, zoemen, sissen, brommen of het horen van een ander geluid dat er in werkelijkheid niet is.

Wat is tinnitus?

Tinnitus houdt in dat iemand een geluid hoort, terwijl er geen geluid is. De waarneming van dit geluid komt van binnenuit. Door veel patiënten wordt tinnitus omschreven als het zoemen van elektriciteitsdraden, het ruisen van een beekje, het horen van de wind door de bomen of het waarnemen van lage of hoge pieptonen. In veel gevallen gaat tinnitus gepaard met gehoorverlies. Veel tinnitus-patiënten kunnen de fantoomgeluiden juist waarnemen, omdat ze door hun gehoorverlies de externe harde geluiden minder goed waarnemen. Vaak wordt het oorsuizen erger wanneer iemand steeds slechter gaat horen.

Oorzaken tinnitus

Er is geen eenduidige oorzaak van tinnitus. De meest bekende oorzaken van oorsuizen zijn afwijkingen of beschadigingen in het gehoororgaan of een langdurige blootstelling aan teveel lawaai. Tinnitus kan ook veroorzaakt worden door bepaald medicijngebruik of als symptoom van andere aandoeningen, zoals de ziekte van Ménière of otosclerose. Om de tinnitus goed te kunnen behandelen, is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van het oorsuizen. Helaas wordt de oorzaak nog niet altijd gevonden.

Behandeling van tinnitus

Het verschilt per oorzaak of er een goede behandeling is voor het oorsuizen.

Wanneer het oorsuizen is ontstaan door aandoeningen, zoals de ziekte van Ménière, is er vaak een behandeling om het oorsuizen te stoppen. Bij sommige andere oorzaken is het mogelijk om de tinnitus te verhelpen met behulp van ontspanningsoefeningen. Wanneer de tinnitus chronisch is, zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar om de geluiden naar de achtergrond van het bewustzijn te verplaatsen. Door een hoortoestel te gebruiken worden de spraak- en omgevingsgeluiden versterkt en verdwijnt de tinnitus naar de achtergrond.

Hoe kunnen wij ú helpen?
Ja, bel mij

Sliding banner form NL

Wanneer u uw e-mailadres invult en aangeeft op de hoogte gehouden te willen worden, geeft u Audionova toestemming om u periodiek via e-mail te benaderen over producten, diensten en aanbiedingen van Audionova. Wanneer u geen e-mail meer wilt ontvangen van Audionova, kunt u dit direct stoppen. Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met of verkocht aan andere partijen.

Wat kan AudioNova voor u betekenen?

Dagelijks stappen honderden mensen de AudioNova Hoorcentra binnen met vragen of twijfels over hun gehoor. Ons team van gepassioneerde audiciens staat voor deze mensen klaar. Om uitsluitsel te geven, en om waar nodig een passende hooroplossingen te zoeken.

Sinds de opening van ons eerste hoorcentrum in Sint-Niklaas, in 2006, hebben we bijna 150.000 hoortesten afgenomen. Dat zijn 150.000 mensen die we hebben kunnen helpen door zekerheid te geven over de staat van hun gehoor. Hoe kunnen wij ú helpen?

Ervaar wat AudioNova voor u kan betekenen. Maak nu een vrijblijvende afspraak!