Overslaan en naar de inhoud gaan

Verschil doofheid en hyperacusis

Er zijn verschillende soorten gehoorproblemen te onderscheiden. Twee van deze problemen zijn hyperacusis en doofheid. Wat is het verschil tussen doofheid en hyperacusis?

Het grootste verschil

Horen is waarnemen. Bij doofheid worden er enkel geluiden door het gehoor waargenomen die harder zijn dan 90 decibel. Bij hyperacusis worden daarentegen de onhoorbare geluiden moeiteloos waargenomen. Gewone geluiden worden als zodanig waargenomen dat ze als onaangenaam of zelfs pijnlijk worden ervaren.

Wat is doofheid?

Doofheid betekent dat iemand alleen geluiden waarneemt die luider zijn dan 90 decibel. De geluiden onder 90 decibel worden niet of nauwelijks waargenomen door het gehoor. Doofheid kan onderverdeeld worden in prelinguaal of postlinguaal doof. Bij prelinguaal doof is iemand doof geboren of op jonge leeftijd doof geworden. Postlinguaal doven zijn op latere leeftijd (vanaf 3 jaar) doof geworden.

Wat is hyperacusis?

Hyperacusis is de Griekse vertaling van ‘ik hoor te veel’. Iemand met hyperacusis is overgevoelig voor geluid. Iedereen beschikt over een geluidstolerantiegrens. Boven deze grens wordt geluid als pijnlijk of onaangenaam ervaren. Bij mensen met hyperacusis is deze grens verlaagd. De overgevoeligheid voor geluiden gaat vaak samen met vermoeidheid en stress. Hyperacusis wordt ook wel omschreven als de ondergang van het normale bereik van het oor. Sommige mensen hebben enkel last van bepaalde geluiden en toonhoogten, terwijl anderen vrijwel ieder geluid storend vinden.

Hoe krijg je hyperacusis

Hyperacusis is geen ziekte, maar een symptoom. De overgevoeligheid voor geluid kan ontstaan door aandoeningen (ziekte van Lyme, tinnitus, chronische oorpijn, ziekte van Ménière), door akoestisch trauma of door medicijngebruik. De overgevoeligheid ontstaat door een verandering in het auditieve systeem. De geluidssignalen worden door het gehoor versterkt, waardoor ze als onaangenaam worden ervaren. Hyperacusis kan plotseling of geleidelijk ontstaan.

Oplossingen hyperacusis

Hyperacusis is een symptoom en kan hierdoor samen met de aandoening verdwijnen. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij chronische oorpijn. Medisch is er nog niets te doen aan deze overgevoeligheid voor geluid. Gehoorbescherming kan helpen om het harde en pijnlijke geluid te filteren en af te zwakken.

 

 

Hoe kunnen wij ú helpen?
Ja, bel mij

Sliding banner form NL

Wanneer u uw e-mailadres invult en aangeeft op de hoogte gehouden te willen worden, geeft u Audionova toestemming om u periodiek via e-mail te benaderen over producten, diensten en aanbiedingen van Audionova. Wanneer u geen e-mail meer wilt ontvangen van Audionova, kunt u dit direct stoppen. Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met of verkocht aan andere partijen.

Wat kan AudioNova voor u betekenen?

Dagelijks stappen honderden mensen de AudioNova Hoorcentra binnen met vragen of twijfels over hun gehoor. Ons team van gepassioneerde audiciens staat voor deze mensen klaar. Om uitsluitsel te geven, en om waar nodig een passende hooroplossingen te zoeken.

Sinds de opening van ons eerste hoorcentrum in Sint-Niklaas, in 2006, hebben we bijna 150.000 hoortesten afgenomen. Dat zijn 150.000 mensen die we hebben kunnen helpen door zekerheid te geven over de staat van hun gehoor. Hoe kunnen wij ú helpen?

Ervaar wat AudioNova voor u kan betekenen. Maak nu een vrijblijvende afspraak!