Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is gehoorverlies?

Iemand met gehoorverlies hoort nog wel geluiden, maar neemt deze in mindere mate waar dan bij een goed gehoor. Gehoorverlies is bij iedereen anders. Er zijn verschillende oorzaken en gradaties van gehoorverlies te onderscheiden.

Oorzaken gehoorverlies

Er is niet in alle gevallen te achterhalen wat de oorzaak is van gehoorverlies. De verschillende oorzaken van gehoorverlies zijn in te delen in aangeboren slechthorendheid of verworven slechthorendheid.

Aangeboren slechthorendheid

Aangeboren slechthorendheid kan erfelijk zijn, maar er zijn ook vormen van niet-erfelijk gehoorverlies. Erfelijke slechthorendheid is vastgelegd in de genen. Bij niet-erfelijke slechthorendheid kan het gehoorverlies worden veroorzaakt door een stoornis in de ontwikkeling tijdens de zwangerschap, of door zuurstoftekort tijdens of vlak na de geboorte. Het is ook mogelijk dat er een groeistoornis is in de gehoorgang, waardoor deze afgesloten is of helemaal niet is aangelegd.

Verworven slechthorendheid

Verworven slechthorendheid betekent dat het gehoorverlies niet is aangeboren, maar later optreedt. De slechthorendheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ziekte, medicijngebruik, ouderdomsslijtage of langdurige blootstelling aan lawaai. Verworven slechthorendheid kan onderverdeeld worden in perceptief- of geleidingsverlies. Bij geleidingsverlies gaat er iets fout met de overdracht van het geluid naar het slakkenhuis. Perceptief verlies doet zich voor in het slakkenhuis of het auditieve zenuwstelsel. Perceptieve verliezen zijn blijvend, maar hoorapparaten bieden in veel gevallen een goede uitkomst.

Mate van gehoorverlies

De mate van gehoorverlies wordt uitgedrukt in decibellen (dB). Gehoorverlies is in te delen in verschillende categorieën. Wanneer u geen gehoorverlies heeft, wordt dit aangeduid met 0 dB. Dit betekent dat u geluid met alle decibellen kunt waarnemen, hoe zacht dit geluid ook is. Neemt u alleen geluid waar van meer dan 90 decibel? Dan heeft u zeer ernstig gehoorverlies en wordt er ook wel gesproken over doofheid. Er wordt gesproken over slechthorendheid wanneer u aan uw beste oor een gehoorverlies heeft van 20 tot 90 decibel. Tot aan 20 decibel heeft u een normaal gehoor; vanaf 90 decibel wordt er gesproken over doofheid.

Wat kunt u doen bij gehoorverlies?

AudioNova biedt een vrijblijvende hoortest aan. Als u twijfelt aan uw gehoor, dan raden we u zeker deze hoortest aan. Binnen 15 minuten vertelt de test hoe het met uw gehoor is gesteld. U kunt via dit formulier of telefonisch via 0800 133 40 een afspraak voor de hoortest maken bij de AudioNova winkel van uw keuze.

 

 

 

 

Hoe kunnen wij ú helpen?
Ja, bel mij

Sliding banner form NL

Wanneer u uw e-mailadres invult en aangeeft op de hoogte gehouden te willen worden, geeft u Audionova toestemming om u periodiek via e-mail te benaderen over producten, diensten en aanbiedingen van Audionova. Wanneer u geen e-mail meer wilt ontvangen van Audionova, kunt u dit direct stoppen. Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met of verkocht aan andere partijen.

Wat kan AudioNova voor u betekenen?

Dagelijks stappen honderden mensen de AudioNova Hoorcentra binnen met vragen of twijfels over hun gehoor. Ons team van gepassioneerde audiciens staat voor deze mensen klaar. Om uitsluitsel te geven, en om waar nodig een passende hooroplossingen te zoeken.

Sinds de opening van ons eerste hoorcentrum in Sint-Niklaas, in 2006, hebben we bijna 150.000 hoortesten afgenomen. Dat zijn 150.000 mensen die we hebben kunnen helpen door zekerheid te geven over de staat van hun gehoor. Hoe kunnen wij ú helpen?

Ervaar wat AudioNova voor u kan betekenen. Maak nu een vrijblijvende afspraak!